Smile, Plant, Yellow, Font

Marthe Bogstad (33) er «Årets unge bonde»: – Trodde ikke jeg skulle vinne

Årets Dyrsku’n er godt i gang, og fredagen vil nok huskes spesielt godt av Marthe Bogstad. Da ble den 33 år gamle Kløfta-bonden nemlig kåret til «Årets unge bonde 2023». 

– Det har ikke vært en enkel oppgave å velge årets vinner, men til slutt endte vi på en finalist som har imponert oss med hvor allsidig vinneren tenker landbruk. Allerede som 24-åring bygget vinneren et fjøs helt alene, og årets vinner driver nå en mangfoldig gård med fokus på melk, kjøtt, Inn på tunet og besøksgård, sa juryen blant annet i sin begrunnelse.

I finalen stod også Henrik Møyland og Synnøve Aske fra Andebu, og Marthe Holthe Sirivik og Birker Gikling Ingeborgvik fra Averøy. Juryen trakk fram Bogstads brennende samfunnsengasjement, hennes fokus på psykisk helse blant både de ansatte på gården og lokalsamfunnet rundt, og evnen til å kombinere en krevende jobb i landbruket med familieliv. 

– Hun er en fantastisk ambassadør for landbruket, slo juryen fast.

For Bogstad kom seieren som en svært gledelig overraskelse.

– Jeg er superoverasket, og jeg hadde faktisk ikke turt å håpe på at jeg skulle vinne, sier Marthe.
– Dette var utrolig hyggelig og helt overveldende, og så ble det sagt så mange fine ord. Akkurat nå er jeg litt satt ut, sier hun.

I tillegg til heder og ære stakk Bogstad av med en premie på 20.000 kroner i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester.

– Dette var fjortende gang den gjeve prisen ble delt ut i regi av Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet og McDonald’s.

ÅRETS UNGE BONDE I 2023: Marthe Bogstad

Årets unge bonde