People in nature, Leaf vegetable, Smile, Plant, Shirt, Botany, Farmer, Agriculture, Grass, Tree

- Jeg er stolt av at McDonald’s bruker mine poteter

Hvert år kan tusenvis av McDonald's-gjester glede seg over oppdagelsen Anette Skarstads bestefar gjorde i 1956.

- Sjekk de fine potetene! Det er gøy å tenke på at det kan være akkurat disse som er i min MacFries neste gang jeg spiser hos McDonald´s, sier Anette Skarstad med et smil.

Hun er tredje generasjons bonde på Skarstad gård utenfor Kongsvinger, etter at bestefaren hennes oppdaget området i 1956. Totalt eier, forpakter og driver Anettes familie i dag rundt 2000 mål jord, hvor størsteparten brukes til å dyrke poteter.

Kombinasjonen av en lett sandlig silkejord, fin elveavsetning fra Glomma som ligger rett i nærheten, gode solforhold og solid fagkunnskap gjør forholdene ideelle for dyrking av poteter og andre grønnsaker.

Fra jord til bord

Det kan McDonald´s sine gjester glede seg over. Hvert år går ca. 1500 tonn av Skarstad-poteter med til å lage den populære MacFries, gjennom deres samarbeid med Findus.IDYLLISKE OMGIVELSER: Skarstad gård utenfor Kongsvinger ble startet av Anettes bestefar.

Plant community, Natural foods, Food, Tuber, Grass

POTETER I TOPPKLASSE: Kanskje det er disse Skarstad-potetene du spiser neste gang hos McDonald´s?

McDonald´s satser på norske råvarer i toppklasse:

- McDonald's er en av Norges største innkjøpere av norske råvarer, fordi det holder den høye kvaliteten vi forventer av maten vår.  

Kommunikasjonssjef i McDonald´s Norge, Veronika Skagestad:

Facial expression, Flash photography, Street fashion, Forehead, Smile, Eyebrow, Jaw, Sleeve, Happy, Gesture

Kommunikasjonssjef Veronika Skagestad i McDonald´s Norge sier den nære tilgangen på førsteklasses råvarer fra norske bønder er viktig for å kunne tilby kundene gode matretter.

- McDonald´s er en av Norges største innkjøpere av norske råvarer, fordi det holder den høye kvaliteten vi forventer av maten vår. I tillegg er gjestene våre glade for at vi serverer norsk storfekjøtt, norsk kylling og norske poteter. Uten den norske bonden, blir det ingen burger.

- For å sikre oss god kvalitet på råvarene, stiller vi høye krav til bøndene gjennom våre leverandører som Findus, Bama, Nortura og Tine.

McDonald´s gir norske bønder forutsigbarhet

Det kreves mye planlegging fra bondens side for å oppnå en god avling fra settepotetene blir plantet i april/mai og til potetene høstes i september/oktober.

- Å være potetbonde er en livsstil. Vi har masse jobb med å holde plantene friske og knollene i hevd så du får avlingen du trenger. Resultatet blir veldig bra. Jeg er stolt av at vi kan få frem slike poteter i Norge, sier Anette med et smil.McDonald's har støttet norske bønder siden 1983

Helt siden McDonald’s åpnet sin første restaurant i Norge i 1983, har det vært viktig å bruke norske råvarer i matlagingen.

I dag kommer alt av storfekjøtt, kylling, økologiske egg, løk og poteter i de 76 McDonald´s restaurantene fra norske bønder som Anette. Det samme gjør all salaten, når sesongen tillater det.

Til sammen leverer rundt 9000 norske bønder gode og velsmakende råvarer til McDonald´s.McDonald’s

McDonald´s er en stolt samarbeidspartner til den norske bonden, og er en av landets største innkjøpere av norske råvarer. Deres 76 restauranter strekker seg fra Kristiansand i sør til Steinkjer i nord. Med over 4000 ansatte, hvor størsteparten er mellom 18-24 år, er McDonald’s en av Norges viktigste arbeidsgivere for unge.

Anette Skarstad sier det er kjempeviktig at en så stor aktør som McDonald´s velger norske råvarer.

- McDonald´s gir de norske matprodusentene forutsigbarhet til å utvikle gårdsdriften videre, mens forbrukerne kan glede seg over mat med mye bedre sporbarhet enn mye av det som kommer fra utlandet. Det vet vi mange er opptatt av, sier hun.


Støtter «Årets unge bonde»

For å fremme utviklingen av norsk landbruk, arrangerer McDonald´s hvert år kåringen «Årets unge bonde» sammen med Norges Bygdeungdomslag og Felleskjøpet Agri.  Målet er å vise frem matprodusenter som går nye veier, og inspirere ungdom til å satse på en karriere i jordbruket.

Les mere om «Årets unge bonde» her!

Skarstad nøler ikke med å anbefale bondeyrket til ungdom, dersom man er motivert for det.

- Å være bonde er mer enn en vanlig jobb, det er et livsverk og da er det viktig å overlate det i enda bedre stand til neste generasjon enn det var når du tok over selv, sier Anette som selv er mor til to jenter og en gutt.


- Å være bonde er et utrolig givende yrke

Hun har aldri angret på at hun valgte bondeyrket.

- Jeg jobbet med andre ting i flere år før mannen min og jeg tok over driften i 2014, så jeg er godt vant til det vanlige «jobbelivet».

- Men det å kunne styre sin egen hverdag, samtidig som man forvalter jorda og ressursene slik at man får frem kvalitetsmat, er utrolig givende. Jeg gleder meg til å utvikle driften her videre i årene som kommer, blant annet i samarbeid med McDonald´s, sier Anette med et smil.


Årets Unge Bonde

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på produksjonen av norsk kvalitetsmat.


Hensikten med kåringen er å finne fram til ledende unge bønder i Norge og kåre den beste blant disse. Kriteriene for å bli Årets unge bonde er enkle: Bonden må være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.


Fast food, French fries, Deep frying, Ingredient, Cuisine, Gesture, Dish, Recipe

FRA JORD TIL BORD: Poteter fra norske bønder som Anette brukes til å lage den populære MacFries.

- Å være bonde er et utrolig givende yrke

Anette Skarstad

Årets unge bonde