Arkiv

Vi gleder oss til å se alle de fantastiske kandidatene

Vision care, Forehead, Glasses, Smile, Sleeve, Eyewear, Collar, Happy, Wood

For 15. gang skal McDonald’s, Felleskjøpet og Norges Bygdeungdomslag kåre Årets unge bonde. Målet med konkurransen er å trekke fram og hedre unge bønder, og inspirere til rekruttering i landbruket – et arbeid som er like viktig i dag som første gang prisen ble gitt ut. 

- Vi gleder oss til å se alle de fantastiske kandidatene, og lese om inspirerende bønder som gjør en innsats for norsk matproduksjon. Noe av det fine med en konkurranse som Årets unge bonde er at vi får muligheten til å gjøre stas på skikkelige hverdagshelter, sier leder i Norges bygdeungdomslag, Henrik Nordtun Gjertsen.

Nominasjonsperioden er nå i gang, og hvem som helst kan nominere enten seg selv eller noen de mener fortjener anerkjennelse. Den eller de nominerte må være matprodusent og under 35 år. Etter nominasjonsperioden velges det ut ti semifinalister som stemmes videre av publikum. De tre semifinalistene med flest stemmer går til finalen, der en jury med landbruks- og matminister Geir Pollestad i spissen velger ut årets vinner. I tillegg til å stikke av med heder og ære, tar vinneren med seg 30.000 kroner i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 15.000 kroner og avløser i inntil én uke levert av Norske Landbrukstenester. 

- Det gjøres utrolig mye bra i norsk landbruk, men vi er helt avhengige av å ha et kontinuerlig tilsig av nye hjerner og hender. Bare da kan vi ha norsk mat på bordet og komme nærmere selvforsyningsmålene våre, sier Gjertsen

- Håpet er at en konkurranse som dette kan vise dem som har turt å satse på landbruket at vi virkelig setter pris på dem, og samtidig vise dem som vurderer landbruksyrker litt av bredden i hva man kan holde på med. Som vi har sett av kandidatene de foregående 14 årene er ikke bondeyrket bare én ting – det er utrolig mye gøy og spennende man kan drive med. 

I år som i fjor skjer selve utdelingen under Norges viktigste møteplass for mat og landbruk, Dyrsku’n. 

- Det var skikkelig moro å ha utdelingen på Dyrsku’n, og det er det perfekte stedet å ha jubileumsutdelingen. Her samles norsk landbruk til årets største happening, og det er bare naturlig at en så viktig landbrukspris som Årets unge bonde deles ut der. Vi gleder oss veldig til å være tilbake, og til å hedre vår 15. vinner, avslutter Gjertsen.