Simon André Simonsen (32) og Jannike Nystøl Simonsen (34)
Agder
Produserer: Melk, kjøtt, driver gårdsbutikk
Simon André og Jannike har mange jern i ilden, i tillegg til det daglige ansvaret for 140 dyr og en melkekvote på til sammen 300 000 liter.
I 2017 bygget de nytt fjøs for å gjøre melkeproduksjonen enda mer moderne, og paret har flere planer for å utvikle driften ytterligere.
I juni startet de opp egen gårdsbutikk hvor de selger kjøtt fra eget bruk, og andre lokale produkter.
Paret har også samarbeidet med en illustratør om å lage sin egen kolleksjon med gensere og t-skjorter, og inviterer ofte barnehagebarn på besøk for å møte dyrene og lære om bondelivet.
Begge har et sterkt ønske om å bidra til å spre kunnskap om kvalitetene til god og trygg norsk mat.
- Vi ønsker å skape nærhet til produktet og få folk til å bry seg om hvor maten kommer fra. Derfor synes vi det er viktig å drive med litt folkeopplysning. Det er viktig å få frem at dyr som har det godt, gir også gode produkter, sier Simon André.
Eirik Østring (28) og Tonje Fjeldstad (30)
Troms og Finnmark
Produserer: Svin, sau, ammekyr
Eirik (28) og Tonje (30) har rundt 300 vinterfôra sau, en liten ammeku produksjon, og leverer ca. 300 slaktegris i året fra gården sin i Troms.
Samboerparet har gått nye veier for å opprettholde et aktivt husdyrhold året rundt i et område, hvor vintrene ofte kan bli lange og kalde.
Nye spesialtilpassede hytter tilbyr ly slik at 30-40 gris kan gå ute til enhver tid om vinteren. I 2020 fikk grisene for første gang gå ute hele vinteren, med stor suksess.
Om sommeren går både griser og sau utendørs hele sesongen. Familien har også 8 ammekyr pluss ungdyr som går på beite med nofence og hindrer gjengroing i utmarken rundt gården.
Mesteparten av fritiden bruker Eirik og Tonje sammen med sine to barn på tre og fem år. I tillegg driver de et treningssenter på Finnsnes.
Nora Sandberg (30) og Kristian Kylstad (27)
Innlandet
Produserer: Korn, melk og kjøtt
Nora (30) og Kristian (27) tok begge over hver sine gårder etter sine foreldre. Sammen driver de en av Ringsakers største melkeproduksjoner, med ca. 120 kalvinger i året, i tillegg til 40 kalvinger i Kristians ammekubesetning.
I tillegg til å være travle foreldre til en liten gutt bruker paret mye tid på å satse på bærekraftig matproduksjon. Paret har blant annet investert i nye melkeroboter for å kunne ta bedre vare på dyrene og å utnytte gårdens potensiale til det fulle.
Begge er opptatt av å spre kunnskap om norsk matproduksjon. Nora gjør suksess som ku-influencer på Instagram. Hun formidler hverdagsøyeblikk fra gården, spesielt med tanke på å få flere jenter til å satse på bondeyrket.
For denne innsatsen har hun tidligere blitt belønnet med Innlandets matpris. Hun er også leder i Furnes Bondelag.
- Å være bonde er en utfordrende jobb som du aldri blir utlært i, og vi strekker oss hele tiden etter å bli bedre. I tillegg ønsker vi at gårdsbruket skal bli et godt alternativ som yrkesvei for den unge sønnen vår, sier Nora og Kristian.
Sofie Høybakk (29)
Møre og Romsdal
Produserer: Melk, kjøtt og gras
Sofie (29) tok over familiegården i 2018, men begynte som avløser allerede da hun var tretten år gammel. Hun produserer først og fremst melk og kjøtt, men også gras. På gården har hun 60 storfe.
- Jeg skulle egentlig ikke bli bonde, men jeg var den eneste i familien som hadde interesse for dyr. Etter økonomiutdanning i London merket jeg at en A4-hverdag på kontoret ikke var noe for meg. Jeg behøver å kunne være ute i friluft. Dyrene betyr mye for meg og det er alltid gøy å skape noe.
Med sterk vilje og pågangsmot har hun brukt de første årene sine på å renovere båsfjøsen utvendig og oppgradert høstelinja. Dyra går hele beitesesongen fra mai til oktober på innmark og fulldyrka areal, i forskjellige variasjoner.
Sofie har et stort engasjement for landbruket i regionen sin, blant annet gjennom vervet som styremedlem i Giske bondelag.