Arkiv

Slik nominerer du:






             


FINALISTER TIL ÅRETS UNGE BONDE 2021:









             

Vision care, Smile, Outerwear, Photograph, White, Sky, Sleeve, Standing, Eyewear

Simon André Simonsen (32) og Jannike Nystøl Simonsen (34)

Agder

Produserer: Melk, kjøtt, driver gårdsbutikk


Simon André  og Jannike har mange jern i ilden, i tillegg til det daglige ansvaret for 140 dyr og en melkekvote på til sammen 300 000 liter.


I 2017 bygget de nytt fjøs for å gjøre melkeproduksjonen enda mer moderne, og paret har flere planer for å utvikle driften ytterligere.


I juni startet de opp egen gårdsbutikk hvor de selger kjøtt fra eget bruk, og andre lokale produkter.


Paret har også samarbeidet med en illustratør om å lage sin egen kolleksjon med gensere og t-skjorter, og inviterer ofte barnehagebarn på besøk for å møte dyrene og lære om bondelivet.


Begge har et sterkt ønske om å bidra til å spre kunnskap om kvalitetene til god og trygg norsk mat.


- Vi ønsker å skape nærhet til produktet og få folk til å bry seg om hvor maten kommer fra. Derfor synes vi det er viktig å drive med litt folkeopplysning. Det er viktig å få frem at dyr som har det godt, gir også gode produkter, sier Simon André.

People in nature, Facial expression, Natural landscape, Smile, Sky, Outerwear, Eye, Green, Plant, Happy

Eirik Østring (28) og Tonje Fjeldstad (30)

Troms og Finnmark

Produserer: Svin, sau, ammekyr


Eirik  (28) og Tonje (30) har rundt 300 vinterfôra sau, en liten ammeku produksjon, og leverer ca. 300 slaktegris i året fra gården sin i Troms.


Samboerparet har gått nye veier for å opprettholde et aktivt husdyrhold året rundt i et område, hvor vintrene ofte kan bli lange og kalde.


Nye spesialtilpassede hytter tilbyr ly slik at 30-40 gris kan gå ute til enhver tid om vinteren. I 2020 fikk grisene for første gang gå ute hele vinteren, med stor suksess.


Om sommeren går både griser og sau utendørs hele sesongen. Familien har også 8 ammekyr pluss ungdyr som går på beite med nofence og hindrer gjengroing i utmarken rundt gården.  


Mesteparten av fritiden bruker Eirik og Tonje sammen med sine to barn på tre og fem år. I tillegg driver de et treningssenter på Finnsnes.  

Smile, Orange, Sleeve, Jacket, Red, Wood

Nora Sandberg (30) og Kristian Kylstad (27)

Innlandet

Produserer: Korn, melk og kjøtt


Nora (30) og Kristian (27) tok begge over hver sine gårder etter sine foreldre. Sammen driver de en av Ringsakers største melkeproduksjoner, med ca. 120 kalvinger i året, i tillegg til 40 kalvinger i Kristians ammekubesetning.


I tillegg til å være travle foreldre til en liten gutt bruker paret mye tid på å satse på bærekraftig matproduksjon. Paret har blant annet investert i nye melkeroboter for å kunne ta bedre vare på dyrene og å utnytte gårdens potensiale til det fulle.


Begge er opptatt av å spre kunnskap om norsk matproduksjon. Nora gjør suksess som ku-influencer på Instagram. Hun formidler hverdagsøyeblikk fra gården, spesielt med tanke på å få flere jenter til å satse på bondeyrket.


For denne innsatsen har hun tidligere blitt belønnet med Innlandets matpris. Hun er også leder i Furnes Bondelag.


- Å være bonde er en utfordrende jobb som du aldri blir utlært i, og vi strekker oss hele tiden etter å bli bedre. I tillegg ønsker vi at gårdsbruket skal bli et godt alternativ som yrkesvei for den unge sønnen vår, sier Nora og Kristian.









Working animal, Human body, Dairy cow, Smile, Sky, Cloud, Plant, Grazing, Fawn

Sofie Høybakk (29)

Møre og Romsdal

Produserer: Melk, kjøtt og gras


Sofie (29) tok over familiegården i 2018, men begynte som avløser allerede da hun var tretten år gammel. Hun produserer først og fremst melk og kjøtt, men også gras. På gården har hun 60 storfe.


- Jeg skulle egentlig ikke bli bonde, men jeg var den eneste i familien som hadde interesse for dyr. Etter økonomiutdanning i London merket jeg at en A4-hverdag på kontoret ikke var noe for meg. Jeg behøver å kunne være ute i friluft. Dyrene betyr mye for meg og det er alltid gøy å skape noe.   


Med sterk vilje og pågangsmot har hun brukt de første årene sine på å renovere båsfjøsen utvendig og oppgradert høstelinja. Dyra går hele beitesesongen fra mai til oktober på innmark og fulldyrka areal, i forskjellige variasjoner.  


Sofie har et stort engasjement for landbruket i regionen sin, blant annet gjennom vervet som styremedlem i Giske bondelag.