Arkiv

Semifinalistene i Årets unge bonde 2023

People in nature, Human body, Working animal, Face, Plant, Sky, Smile, Cloud, Ecoregion, Gesture
Jeans, Smile

Elisabeth Berg (22) og Hans Martin Landstad (24)

Trøndelag

Elisabeth og Hans Martin driver en gård der de produserer 2100 slaktegris i året, ca. 100 tonn korn, samt gress. Det som skiller deres gård og bruk fra andre er at de begynte å drive familiegården i en svært ung alder, 20 og 22 år. I 2020 døde faren til Hans Martin brått av hjerteinfarkt, og de måtte raskt overta driften. Det ble en svært brå start på livet som gårdbrukere for paret da de begge studerte i Hamar på dette tidspunktet.

På grunn av Covid-19 ble studiene deres nettbaserte, og de kunne dermed flytte hjem for å forpakte gården. På det tidspunktet var det kun produksjon av korn og gras på gården. Da de tok over var gården i god stand, og de hadde muligheten til å utvikle den videre.

De bestemte seg tidlig for å satse på svineproduksjon og begynte planleggingen av et nytt grisefjøs i 2021. I 2022 sto det nye slaktegrisfjøset ferdig, med plass til 600 gris fordelt på fire avdelinger, med konkrete planer om videre utvidelse.

På gården har de også implementert flere teknologiske nyvinninger, inkludert et fullautomatisert fjøs med våtfôringsanlegg, etetidsstyring i alle fôrtroer for å kontinuerlig tilpasse mengden fôr etter grisens behov, ventilasjonsanlegg med smartlæring, gulvvarme i alle avdelinger og alarmsystem på ventilasjon og fôringsanlegg.

De er også medlemmer av Børgin Maskinlag SA, noe som gir dem tilgang på nye maskiner i korn- og grasproduksjon. De bruker avansert utstyr som en 21 meter bred åkersprøyte med seksjonskontroll og GPS, N-sensor for variabel tildeling av plantevernmiddel og mineralgjødsel, samt en ny tresker som automatisk justerer renseverket og kjørehastigheten etter avlingsnivå.

Elisabeth og Hans Martin ser lyst på fremtiden som bønder, og det er en livsstil de trives veldig godt med. De ønsker å satse videre og utvikle gårdsdriften enda mer i årene framover. De ble nylig foreldre for første gang, og de ønsker å gi sønnen sin en oppvekst tett på dyr og natur.

Det unge paret er gode forbilder, uredde for å teste ut ny teknologi, de setter dyrevelferd svært høyt, og de inviterer alle som ønsker det, til å være med dem i fjøset.

Bendik Nikolaisen (25)

Agder

Bendik Nikolaisen er en engasjert og ambisiøs ung bonde som driver Vrå Gård i Holum. Han overtok gården i 2020 etter sin onkel, som ikke hadde egne barn. Som fjerde generasjon for å videreføre gården, hadde Bendik klare planer for fremtiden. Han produserer hovedsakelig melk med en kvote på 250 000 liter, samtidig som han også forer opp andre dyr.

Et av hovedmålene til Bendik etter å ha overtatt gården, var å forbedre levekårene for dyrene. Han ønsket å innføre en velferdsavdeling og en avdeling for ungdyr, i tillegg til å utvide og modernisere fjøset for å gjøre arbeidsdagene mer effektive. For å oppnå dette investerte han blant annet i en melkerobot, som ble installert på gården i begynnelsen av 2023. Denne investeringen har spart Bendik rundt fire timer daglig, som tidligere gikk med til manuell melking.

Gjennom moderniseringen av gården har Bendik også investert i en utvidelse av fjøset. Han har planer om å implementere Nofence-teknologi for kvigene, og installere solceller på fjøset for å redusere energiforbruket. Den unge bonden tror på det å kombinere det beste fra det tradisjonelle landbruket med det moderne, for på den måten å skape en god balanse.

Å være bonde er en livsstil som Bendik trives utrolig godt med. Han er dedikert til å drive gården på en bærekraftig måte, og han legger stor vekt på både dyrevelferd og produksjon av mat av høy kvalitet. Det kan være krevende og innebære lange arbeidsdager, men Bendik motiveres av å kunne levere sunn og god mat til befolkningen i Norge. Selv om Bendik er den som har gården som sitt levebrød, er hans samboer Johanne til uvurderlig hjelp på gården.

Bendik er åpen for råd og tips fra andre, samtidig som han ikke er redd for å gå sine egne veier, og ta selvstendige avgjørelser når det gjelder driftsmetoder. Han er takknemlig for støtten han får fra familie og venner, som gjør det mulig for ham å leve ut drømmen sin.

Hverdagen til Bendik som bonde handler om å sikre at dyrene hans har det bra, slik at han kan produsere sunn og næringsrik mat av høy kvalitet, samtidig som han kan opprettholde et godt familieliv og relasjoner til familie og venner. Selv om han allerede har oppnådd mye siden han overtok gården, stopper ikke planene her. Han har fortsatt mange planer og endringer han ønsker å gjennomføre for å forbedre dyrenes trivsel og sine egne arbeidsforhold.

Smile, Plant, Cloud, Highland, Grass, Mammal, Happy, Sky, Travel, Leisure
People in nature, Natural environment, Plant, Smile, Green, Sky, Mountain, Sleeve, Cloud, Grass

Anders Gåsemyr (25)

Vestland

Anders er en imponerende ung bonde. Han har en mangfoldig produksjon på gården sin, med melkekvote på 540 000 liter melk, og en liten avdeling med ammekyr bestående av 15 voksne dyr. Det som skiller Anders' gårdsbruk fra mange andre, er beliggenheten. Med høye fjell og en vakker utsikt ved foten av Eggenipa, er gården helt unik.

Anders har alltid hatt en drøm om å bli bonde, og han har jobbet hardt for å realisere den drømmen. Etter å ha tatt over familiegården på Gåsemyr i en alder av bare 19 år, har han bygget opp et nytt ungdyr- og oksefjøs med enorm egeninnsats. I 2020 bestemte han seg for å bli fulltidsbonde, og meldte seg også på fagskoleutdanningen i Mjølkeproduksjon med robotteknologi, der han oppnådde gode resultater og tilegnet seg mye ny kunnskap.

Dyrevelferd og dyrehelse er noe Anders brenner for, og han hadde en frisk og god besetning på gården før tragedien rammet i oktober 2022. En brann ødela fjøset, og familien mistet hele livsverket sitt. Til tross for denne store motgangen ga ikke Anders opp. Med støtte fra familie og venner begynte han arbeidet med å bygge fjøset opp igjen. Etter mye hardt arbeid, møter, planlegging og frustrasjon, er Anders nå i gang med gravingen av en ny tomt.

Planen er å få opp et nytt fleksibelt fjøs med moderne teknologi innen slutten av 2023. Selv om økonomien i landbruket er krevende og arbeidsmengden er ekstrem, har Anders troen på fremtiden. Han mener det er viktig at bøndene er positive og jobber for å få forbrukerne til å forstå deres ståsted.

Anders er kjent som et arbeidsjern, med et stort hjerte for landbruket. Han tør å satse på nytt, selv i en tid der bøndene opplever utfordringer, og han gir seg ikke før han når målene sine. I tillegg er han en person som blir verdsatt av alle rundt ham.

Eli Almaas (25) og Håkon Wolden Bruset (26)

Innlandet

Eli og Håkon er et par med stort pågangsmot, ståpå-vilje, og engasjement for landbruket. De valgte å satse på landbruket allerede i starten av 20-årene da de flyttet til Lesja, en liten bygd øverst i Gudbrandsdalen. Selv om de startet smått, har de vist en imponerende evne til å tilpasse seg og å håndtere utfordringer.

I 2018 kjøpte de sin første gård og begynte med okser og noen kviger. Senere samme år startet de også med melkeproduksjon. Imidlertid ble de konfrontert med nye krav og behov som kom raskere enn de hadde regnet med. Etter mye tankevirksomhet og sene kvelder foran PC-en, bestemte de seg for å bygge ut fjøset for å konvertere det til løsdrift, og å fortsette med melkeproduksjonen.

I 2022 kom de i kontakt med en person som ønsket å selge gården sin med enda bedre forhold, og i juni 2022 tok de med seg flyttelasset og flyttet inn. Gården er større og bedre egnet for å drive landbruk på lang sikt.

Håkon og Eli driver gården på en ganske tradisjonell måte. De bruker semin på storfe og legger vekt på å produsere best mulig grovfôr og utnytte jorda de har til disposisjon på best mulig måte. De ønsker å bli flinkere på utmarksbeiting, da vegetasjonen har begynt å gro igjen rundt dem. I fremtiden håper de å kunne ta i bruk mer presisjonsverktøy for grovfôrproduksjon. Paret er jobber kontinuerlig med dyrevelferd, noe som virkelig opptar dem.

Håkon og Eli ser positivt på fremtiden som bønder. De mener at jobben deres er viktig og givende, selv om det kan være krevende til tider. De erkjenner at matproduksjon er avgjørende, spesielt når krig og pandemier herjer. Selv om de ikke har oppnådd stor økonomisk gevinst, tror de at det er viktig å opprettholde presset mot regjeringen og Stortinget for å sikre at flest mulig fortsetter med landbruket, og at nye generasjoner vil følge etter.

Håkon og Eli har bevist at det er mulig å bli bonde selv om man ikke kommer fra en gård. De er gode forbilder for den lokale ungdommen, og viser at det er mulig å kjøpe seg en gård og bli bonde hvis man har vilje og pågangsmot.

Smile, Muscle, Table, Plant, Drinkware, Tableware
Bird, Smile, Glove, Chicken, Phasianidae, Poultry

Henrik Møyland (27) og Synnøve Aske (28)

Vestfold og Telemark

Med lidenskap for landbruk og et sterkt ønske om å kunne leve av gården, driver Henrik og Synnøve Stigen gård i Andebu. Gården har gjennomgått store oppgraderinger de siste årene, etter at Henrik overtok som 22-åring.

Tidligere var det hovedsakelig kornproduksjon og et lite gårdsutsalg for egg, men de har nå utvidet virksomheten betydelig. I 2022 bygget de en ny gårdsbutikk som en utvidelse av låven. Butikken har fokus på salg av egg fra egne høner, samt lokale og norskproduserte varer direkte fra bonden. Gårdsbutikken er under stadig utvikling, og de legger stor vekt på å tilby et bredt utvalg av lokale produkter til kundene.

På gården har det også vært en betydelig oppgradering. Et nytt hønsehus med frilandshøns har blitt etablert for å forbedre driftsforholdene. I tillegg har de startet med soyafritt fôr til hønene, noe de forsøker for første gang. Videre planlegger de å bygge et nytt korntørkeanlegg, å gjøre om en eksisterende bygning til et kjølelager for epler, samt et produksjonslokale for videreforedling av egne råvarer til salg i gårdsbutikken. Gården har også vært vertskap for Åpen gård-arrangement i samarbeid med Andebu Bondelag, og en åpen dag i egen regi. Arrangementene har vært svært populære og godt besøkt.

Henrik og Synnøve ser positivt på fremtiden som bønder og har store ambisjoner for gården. Selv om de per dags dato må ha jobber utenom gården, har de investert mye tid og ressurser siden de tok over for fem år siden.

De jobber hardt for å opprettholde en jevn produksjon og for å sikre en stabil økonomi. Målet deres er å kunne leve av gården og dens ressurser. De er unge, motiverte og nytenkende innenfor landbruket, samtidig som de verdsetter tradisjonelt landbruk. Gjennom å bygge opp gården og å fremme norsk matproduksjon og landbruk, ønsker de å bidra til å opprettholde viktige verdier i samfunnet.

Anders Kommedal (30)

Rogaland

Anders er en ung bonde på 30 år som driver en kombinert-gård med gris og ku i Frafjord. På gården produserer han ca. 1350 slaktegris per år, han har en melkeproduksjon på 320 000 liter, og kjøttproduksjon av storfe på omtrent 20 tonn årlig. Han benytter også 450 mål med gress til beiting og dyrking.

Det som skiller Anders' gård fra andre, er den enorme innsatsen som er lagt ned gjennom generasjoner for å forme den til det den er i dag. Gården har vært drevet som en kombinert melke- og grisegård over flere år, og generasjoner. Gården i Frafjord, en lokalisasjon som ikke nødvendigvis er det enkleste stedet å drive på, med utfordrende landskap og fjellformasjoner, krever mye arbeid for å få gode avlinger. Generasjonene har vært nødt til å være kreative og langsiktige i sin tilnærming. Anders har allerede drevet gården i 6 år og har vist stor arbeidsglede, utholdenhet og dedikasjon. Han har gjort betydelige investeringer for å drive gården på en hensiktsmessig og bærekraftig måte, og det har resultert i en vellykket drift.

I 2018 ferdigstilte han et nytt kufjøs med plass til 150 dyr og melkegrav. Han har også byggetet nytt bolighus med tilhørende garasje. I 2022 fullførte han byggingen av et nytt grisefjøs/påbygg med plass til 60 årspurker. Han har også dyrket opp beite og jord jevnt over. I tillegg til gårdsdrift har Anders etablert en liten maskinstasjon der han hjelper andre bønder med slåing av gress og pressing.

Når det gjelder fremtiden som bonde, erkjenner Anders at det kan bli krevende med tanke på dagens politikk og økonomi. Han mener det er viktig å fokusere på det norske landbruket og inkludere og informere den norske befolkningen om betydningen av norskprodusert mat. Han oppfordrer forbrukerne til å støtte og fremme norsk landbruk.

Working animal, Water, Smile, Plant, Eye, Vertebrate, Mammal, Lake, Hat, Grass
Sky, Tire, Wheel, Plant, Vehicle, Grass

Georg (21) og Karstein (23) Kristiansen

Nordland

Georg (21) og Karstein (23) Kristiansen er to hardtarbeidende brødre som driver gården sin med kjærlighet og dedikasjon, for å holde liv i norsk landbruk. Gården deres har gjennomgått en bemerkelsesverdig utvikling, og dyrenes helse står høyt i fokus for dem. De har kjøttproduksjon med rundt 400 vinterfôra sau fordelt på to driftsbygninger, som de stadig jobber med å utvikle videre. For å utvide og styrke gården ytterligere, har de nå også tatt opp okser i driften. Per dags dato, har brødreparet også 30 storfe, og de kjøper inn kalver som de forer opp til rundt 18 måneders alder.

En imponerende egenskap ved brødrene Kristiansen er deres engasjement for å utnytte beiteressursene i nærområdet. De har 100 sauer som beiter i utmarken i Brenna, som ligger omtrent en times kjøretur unna gården. For å følge med på sauene i utmarken og sørge for at de holder seg i riktig område, bruker de sporingsbjeller fra Telespor som er festet på sauene. Dette viser deres omsorg og ansvar for dyrene og naturen rundt dem.

Gården deres er ikke begrenset til enkelte produksjoner eller driftsbygninger. De har også utvidet sitt virkeområde ved å leie jord som er langt unna på grunn av mangel på dyrket mark, både på gården og i nærområdet. Dette har vært en utfordring som de aktivt

håndterer for å opprettholde og styrke sin produksjon av grovfôr. Gjennom dedikert innsats med nydyrking i Jendalen, i nærheten av gården, har de allerede fullført rundt 30 mål og har ytterligere 30 mål som er godkjent og klare til bruk. For å håndtere slike prosjekter har de to gravemaskiner i drift, og faren deres, som tidligere drev gården, spiller en viktig rolle som maskinfører.

Brødrene Kristiansen er ikke bare opptatt av å utvikle gården og produksjonen sin. De har også en sterk vilje til å hjelpe andre i samfunnet som trenger en hjelpende hånd. Dette vitner om deres engasjement for fellesskapet og deres ønske om å bidra til bærekraftig landbruk på Gimsøya i Lofoten.

Alt i alt er Georg og Karstein Kristiansen eksempler på unge og dedikerte bønder som har klart å drive gården sin på en bærekraftig måte med omsorg for dyrene, miljøet og lokalsamfunnet. Deres arbeid for å utvikle gården og landbruket generelt er beundringsverdig, og de viser at norsk land.

Marthe Holthe Sirivik (22) og Birger Gikling Ingeborgvik (23)

Møre og Romsdal

Birger og Marthe er et ungt bondepar fra Møre og Romsdal som nylig kjøpte Rishaugen gård på Averøya. De har begge gått med en drøm om å drive en gård, og å finne noen de kunne dele denne drømmen med. De fant hverandre, og startet med å kjøpe en gård av en bonde som skulle pensjonere seg, uten noen etterkommere til å ta over gården. De brukte ett år på overdragelsen, og var da med på fjøs, slått og våronn mens papirer kom i orden. Selv om de ikke hadde en familiegård å ta over, så stiftet de sin egen. Paret har alltid visst hva de ville, og har bevist at det er mulig å være unge bønder, og å starte egen gård. Nå har de gård med 31 melkekyr og 42 ungdyr med en kvote på 260 tonn melk.

Både Birger og Marthe har investert mye tid og ressurser i gården. Som et ungt par på 19 og 20 år var det ikke enkelt å bli tatt seriøst av bankene da de søkte om et lån på 9,5 millioner kroner, men de fant til slutt en person i banken som forsto deres situasjon, og som ønsket å støtte drømmen deres.

Paret er opptatt av å drive gården på en bærekraftig måte, og ønsker å tilpasse seg klimaet og å bruke ressursene rundt gården på en best mulig måte. De har nylig oppgradert fjøset med blant annet vannmadrasser til kyrene, og de har også tatt i bruk ny teknologi som Geospreder, som er en GPS-styrt kunstgjødselspreder med seksjonskontroll.

Mer og mer av arbeidet på gården foregår med presisjonsutstyr, både for å lette hverdagen i form av både arbeidsmengde, men også med tanke på økonomien. Ny plansilo er også under oppføring, for å få rendyrket høstelinjen ytterligere. Dette sparer paret for en del plast, i tillegg til at man har bedre kontroll på all avrenning fra en plansilo, kontra rundball.

Nå ser paret også på muligheten for å bytte til jersey-kuer, da de mener denne kurasen passer godt til deres driftsopplegg, og kan gi økonomiske fordeler i form av fett og protein. Birger kjører dyretransport for Nortura i tillegg til å drive gården, han sitter også i styret lokalt i bondelaget i tillegg til at han er styremedlem i Averøy Senterparti. Marthe er på gården fulltid, og i tillegg er hun undomsrepresentant i Nortura Midt-Norge, sitter i styret i produsentlaget, og står på valgliste for Senterpartiet til kommunevalget.

Marthe og Birger ønsker å være gode forbilder som positive bønder og legger stor vekt på dyrevelferd og bærekraftig drift. De håper at folk vil stemme på dem fordi de er dedikerte til å drive gården i mange år, og de ønsker å bidra til matproduksjonen på en ansvarlig måte. De er opptatt av å utvikle seg og tilpasse driften etter hvert som de går fremover. Begge ser lyst på fremtiden som bønder, selv om økonomien kan være utfordrende,