Arkiv

Anders Gåsemyr (27)

og Julia Riise (23)

Gloppen, Vestland

Sky, Mountain, Wheel, Tire, Travel, Highland, Tree

Til tross for sin unge alder har Anders og Julia allerede rukket å oppleve et av bøndenes største mareritt. I oktober 2022 brant fjøset dere ned, og familien måtte se hele livsverket sitt gå opp i røyk. De ga imidlertid ikke opp, og i dag er gården i full drift, med nytt fjøs og melkekvote på 540.000 liter.

I vakre omgivelser i Gloppen har paret i dag fullt påsett med okser, i tillegg til 15 ammekyr. Det flotte, nye fjøset er utstyrt med toppmoderne roboter. Med høye fjell og en vakker utsikt ved foten av Eggenipa, er gården helt unik.

Anders og Julia er svært opptatte av at både gårdens økonomi og dyrene som holder til der skal ha det bra, og gården er derfor i konstant utvikling. Fjøset er utstyrt med varmegjenvinning på melketank, lysdimmer som justerer seg etter lyset utenfra, fôringsanlegg med lavt strømforbruk, og bolighusene er utstyrt med sentralfyr som blir fyrt fra egen skog, som både varmer vannet og huset. De er også medeiere i et vannkraftverk.

Mange i landbruket opplever tøffe tider, og paret legger ikke skjul på at det dyrt å drive landbruk om dagen. Til tross for det har de ingen planer om å gi seg. Gården har vært i familien i mange generasjoner, og hele familien har bidratt.

Paret er kjent som skikkelige arbeidsjern, med et stort hjerte for landbruket. De tør å satse på nytt, selv i en tid der bøndene opplever utfordringer, og gir seg ikke før de når målene sine.