Arkiv

Monika Bratland (34)

Hå, Rogaland

Automotive tire, Motor vehicle, Wheel, Plant, Tractor, Sky, Tread, Sunglasses

Monika Bratland fra Hå i Rogaland driver en foredlingsbesetning for norsk landsvin sammen med sin mann. Hun er kjent for sin lidenskap for dyrevelferd og for å fremme landbrukets viktighet gjennom blant annet sosiale medier.

Monika står for den daglige driften i grisehuset, mens hennes mann, som jobber som kranbilssjåfør på fulltid, håndterer det meste av data- og traktorarbeidet. Produksjonen fokuserer på norsk landsvin, som er morrasen til det som til slutt blir en skikkelig kvalitetsgris på middagsbordet.

De fleste rånene selges til slaktegrisprodusenter, men de genetisk beste selges til Norsvin for grundig testing. De beste blir eliteråner som avlsbesetninger kan kjøpe sæd fra. Purkene evalueres når de er rundt 150 dager gamle og rangert. De beste går inn i avl hos Monika, de nest beste selges til andre besetninger, og de som ikke er gode nok til avl blir vanlig slaktegris.

De drektige purkene går i løsdrift og kan selv velge når de vil spise og hvordan de vil fordele maten gjennom døgnet. De har alltid tilgang til høy i forhekk og rent vann. I tillegg har de tilgang på en UVB-lampe, som gir grisene sollys innendørs.

I 2017 bygget de nytt grisehus med et høyteknologisk fôringsanleggfra Agrisys, som blander foret tørt og blåser det ut i krybben med luft. I 2022 installerte paret også solceller på taket, noe som de er svært fornøyde med.

Monika ser positivt på fremtiden, hun er ydmyk over nominasjonen og synes det er litt gøy at hun som fersk bonde lo av de eldre vinnerne, til nå selv å være nominert som 33-åring.

Monika Bratland beskrives av andre som en bonde med et stort engasjement for dyrevelferd og landbruket generelt. Hun fremsnakker grisenæringen ved å vise motstykke til det negative bildet folk har fått av grisebønder gjennom media.