Arkiv

Joakim Berget og Heidi Halsen (begge 23) fra Rissa er semifinalister i Årets Unge Bonde 2025

Smiling man and woman in a green field with wooded hills.

Joakim og Heidi tok formelt over Bergmyran Charolais i januar 2024, og har på kort tid markert seg med tydelig dyrevelferdsprofil, sterke fagkunnskaper og en målrettet satsing på bærekraftig kjøttproduksjon.

– Det er utrolig stort for oss å bli nominert. Vi ser på det som en anerkjennelse av de valgene vi har tatt og det arbeidet vi legger ned hver dag, sier Joakim .

Klar visjon for fremtiden

Paret møttes på landbruksskolen, og siden den gang har de vært et team, både i livet og i driften. Joakim tok over hjemgården som tredje generasjon ved årsskiftet, mens Heidi, som har bakgrunn fra melkeproduksjon og tidligere jobbet som fjøsmester, nå studerer husdyrvitenskap ved Nord universitet.

– Vi ønsker å bygge en drift basert på høy dyrevelferd, smart ressursbruk og lokal verdiskaping. Det handler om å produsere trygg, norsk mat og samtidig vise frem det positive i landbruket, sier Heidi Halsen.

Moderne kjøttproduksjon med GPS og Nofence

Bergmyran Charolais er hjem for 55 mordyr og om lag 60 kalver i året, hvor alle dyrene fôres opp til slakt. For å drive mest mulig effektivt og miljøvennlig har paret tatt i bruk GPS-teknologi og seksjonskontroll for gjødselspredning, samt stripespreder for husdyrgjødsel. Dette gir både lavere utslipp og mer presis bruk av ressurser.

De har også tatt i bruk Nofence for å utnytte utmarksbeite og forlenge beitesesongen.

– Vi har sandholdig jord, så jordhelsa er viktig. Punktfesta jordprøver og variabel kalking gir bedre utnyttelse og mer målrettet innsats, forklarer Joakim.

Dyrevelferd i sentrum

Gården drives med fokus på rolig dyrebehandling og god dyrehelse. Kalv og ku får være sammen etter fødsel, og det legges til rette for tørt liggeareal og tilpasset fôring gjennom hele produksjonen.

– Det viktigste vi gjør er å følge med på hvert enkelt dyr, og sikre gode rutiner fra kalving til slakt, sier paret.

Bygger for fremtiden – og deler reisen

Driften skjer i dag i to fjøs, men målet er å samle alt under ett tak. På sikt ønsker de også å kunne ha gården som fulltidsarbeid for begge, og starte med direktesalg fra tunet. Paret bruker sosiale medier aktivt for å vise frem hverdagen. Der viser de frem både oppturer og utfordringer, og har følgere over hele landet.

– Vi ønsker å være åpne og ærlige representanter for framtidens landbruk, og vise at det går an å satse ungt og bygge noe varig, sier Heidi.

Om kåringen

Årets Unge Bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet Agri og McDonald’s Norge. Kåringen har som mål å løfte frem unge, dyktige bønder som driver nyskapende og bærekraftig, og som kan inspirere flere til å velge en karriere i landbruket.