Arkiv

John Rasmus Swang (27) fra Sylling er semifinalist i Årets Unge Bonde 2025

Young man smiling in a strawberry greenhouse, surrounded by ripe and unripe strawberries.

På slektsgården i Sylling driver John Rasmus en storstilt produksjon av grønnsaker og bær. Med et særlig innovativt blikk på bringebærdyrking og bærekraft, har han markert seg som en framtidsrettet bonde i toppklasse.

– Vi gikk bort fra tradisjonell dyrking i jord, og over til bringebær i potter og tunnel. Det har gitt oss full kontroll og svært gode resultater, sier Swang.

Svang gård leverer årlig rundt 400 tonn isbergsalat, 120 tonn blomkål, 40 tonn grønnkål og 80 tonn bringebær, 140 tonn kinakål, i tillegg til 2,7 millioner småplanter. Det er ingen liten operasjon. Likevel er det fornyelsen av bringebærproduksjonen som har gjort Swang til en av årets kandidater.

Bringebærproduksjonen skjer sammen med nabo og kollega, Sondre Gjesmoe Solberg, og sammen har de selskapet Enger og Swang.

Doblet avling og tredoblet sesong

I 15 år har de dyrket i tunell, men overgangen til å dyrke i potter har revolusjonert bærdyrkingen og sesongen er forlenget fra én måned til tre, og avlingen per dekar er mer enn doblet. Bærene har blitt større, søtere og mer holdbare.

I tillegg benyttes digitale systemer for å spore innhøstingen helt ned på individnivå. Man kan se hvem som har plukket, hvor og når – for å sikre kvalitet hele veien frem til forbruker.

Satser på bærekraft og folk

Sammen med sin far driver han Holsfjord Produkter, i tillegg til Enger og Swang som holder i bringebærproduksjonen. Samlet har virksomhetene rundt 60 ansatte i høysesong.

Swang er opptatt av å drive klimasmart, både for jorda og menneskene. Solceller, elektriske kjøretøy og faste kjørespor bidrar til å redusere klimafotavtrykket, mens medarbeidere involveres aktivt i beslutninger for å sikre trivsel og eierskap.

– Vi ønsker å bygge en helårsdrift som produserer norsk mat året rundt, på en måte som gjør at folk vil jobbe der, og være stolte av, sier han.

Frihet ga motivasjon

John Rasmus er 14. generasjon på gården, men valgte yrket helt selv i slutten av tenårene.

– Jeg fikk vokse opp med friheten til å velge, og det tror jeg var avgjørende. Det var aldri noe press. Det var mitt valg, og det føles riktig, sier han.

På spørsmål om hva som er det beste med å være bonde, svarer han:

– Alt kan gå til helvete på én uke, og det er nettopp det som gjør det verdt det.

Om kåringen

Årets unge bonde arrangeres av Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet Agri og McDonald’s Norge for å løfte frem unge bønder som viser vei videre for norsk matproduksjon. Vinneren kåres under Dyrsku’n i Seljord 13. september, og får blant annet 30.000 kroner i reisestipend, 15.000 kroner i gavekort fra Felleskjøpet og avløser i inntil én uke levert av Norske Landbrukstjenester.