Mari Lunna (25) fra Løten er semifinalist i Årets Unge Bonde 2025

Allerede som 22-åring tok Mari over gården Gjærlu, der hun nå driver med storskala kyllingproduksjon – alene. Med stort engasjement for dyrevelferd, matsikkerhet og bærekraftig drift, har hun markert seg som en målbevisst og fremtidsrettet bonde.
– Jeg har alltid hatt interesse for fjørfe, og da muligheten kom til å kjøpe gården jeg tidligere hadde jobbet på, hoppet jeg i det, sier Mari.
Hun tok over etter en eldre eier som ønsket å finne noen til å videreføre driften, og har siden stått på for å gjøre gården til sin egen.
Mye ansvar
Mari har i dag ansvaret for produksjon av 280.000 slaktekyllinger i året, i tillegg til skog og bortleid jord. Tidligere ble det produsert kalkun på gården, men Mari tok valget om å legge om til kylling etter forespørsel fra Nortura. Hun er i dag en viktig leverandør i regionen.
– Det viktigste for meg er å produsere trygg, norsk mat. Og å gjøre det på en måte som både er effektiv og dyrevennlig, sier hun.
Bærekraft og trygg drift
Gården har biofyringsanlegg og er gått over fra halm til tømmerfyring, noe som gir høyere temperatur, lavere forbruk av diesel og betydelig mindre aske. Hun jobber også systematisk for å effektivisere transport, redusere utslipp og sikre optimal dyrevelferd.
Gode rutiner og rask respons ved sykdom, nødstrøm ved strømbrudd og et godt smittevernregime er viktige tiltak som er på plass for å sikre stabile forhold i fjøset.
Brenner for norsk matproduksjon
Ved siden av driften er Mari aktiv i landbruksorganisasjoner. Hun sitter i styret i Løten bondelag, er nestleder i regionstyret for Nortura Innlandet og har hatt flere sentrale verv i Norges Bygdeungdomslag, hvor hun nå er avtroppende 2. vaktleder.
– Jeg har vært engasjert i bygdeungdommen siden jeg var 16. Det gir både påfyll og fellesskap, og ikke minst er det viktig å vise frem alt det gode vi får til i norsk landbruk, sier hun.
Har klare ambisjoner for fremtiden
Mari har planer om å ta tilbake kornproduksjonen når jordleieavtalen går ut i 2029, og er også i gang med å restaurere hovedbygningen på gården. Målet er å utvikle gården videre i takt med både markedet og egne ambisjoner.
– Jeg er glad i det jeg driver med og landbruket. Det å drive gård er en viktig og fin jobb, og jeg gjør mitt for å være en positiv stemme, sier hun.
I tillegg har Mari nylig vært med på å starte opp Lunna handel, en bedrift som satser på salg av tekniske produkter til landbruk, industri, bygg og anlegg.
Om kåringen
Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet Agri og McDonald’s Norge. Prisen løfter frem unge bønder som tenker nytt, jobber bærekraftig og er gode ambassadører for norsk matproduksjon.
Foto: Nortura