Arkiv

Silje (29) satser på sau, hest og framtida på Tjeldstø

Woman leads a horse out of a trailer down a ramp.

Silje Helen Fjeldstad (29) tok over Grønhaugen gård og stall på Tjeldstø i januar 2024. Nå er hun semifinalist i Årets Unge Bonde 2025, etter å ha markert seg med en drift som kombinerer sauehold, hest og arbeid for barn og unge i lokalsamfunnet.

– Jeg har alltid visst at jeg ville bli bonde. Det å få leve tett på dyr og natur og skape noe med egne hender gir meg en stor stolthet, sier Silje.

Tradisjon og nytenkning

Silje er fjerde generasjon på gården og har gradvis bygget opp en variert drift med rundt 100 vinterfôra sauer, 20 geiter og seks fjordhester. Hun driver også rideskole, tilbyr tilrettelagt opplæring for barn og unge og jobber tett med både lokale skoler og autismenettverket i regionen.

Silje er utdannet innen spesialpedagogikk, har fagbrev i hestefag og erfaring fra både undervisning og gårdsdrift. I dag kombinerer hun alt dette på en måte som har gjort Grønhaugen gård til et viktig samlingspunkt for både mennesker og dyr.

Åpen fjøsdør

Silje har bygget om besteforeldrenes gamle pelsdyrfjøs til et moderne sauefjøs, der dyra kan bevege seg fritt mellom fjøs og beite. Dette har gitt bedre dyrehelse og reduserte veterinærkostnader.

– Vi ser tydelig at dyra holder seg friskere når de er ute og i aktivitet. Det viktigste for meg er at de har det godt, sier hun.

Tar vare på landskapet

Grønhaugen gård ligger i et område med flotte kystlyngheier. Silje bidrar aktivt til å bevare det unike kulturlandskapet gjennom beiting, rydding og bråtebrenning i samarbeid med Statsforvalteren.

Bygger for framtiden

Nå jobber Silje med planer for både ridebane og utvidelse av sauefjøset. Hun har et langsiktig mål om å gjøre gården mer effektiv og tilgjengelig, samtidig som hun viderefører tradisjonene etter tidligere generasjoner.

Årets Unge Bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet Agri og McDonald’s Norge. Kåringen har som mål å løfte frem unge, dyktige bønder som satser på bærekraftig matproduksjon og inspirerer flere til å velge landbruk som yrkesvei.